De Sphinx

Over Toine Corstjens

Antonius Hendricus Corstjens, roepnaam Toine.
Hij werd geboren te Meerssen op 22 september 1920 en is overleden in Maastricht op 15 september 2015.

Na zijn lagere school gaat hij studeren aan het Heilig Hart College te Lanaken (B) van (1933 - 1939). Op 1 aug. 1939 werd het Heilig Hart college, de school en het bijbehorende klooster overgedragen van Nederland aan de Belgische provincie, dit was een grote gebeurtenis voor Vlaanderen, maar voor de Nederlanders was het een hele verandering, de Nederlandse leerlingen moesten verhuizen naar Helmond of Bergen-Op-Zoom.
Zo ook Toine, hij ging naar Bergen-Op-Zoom voor het laatste jaar ( het huidige Gymnasium Juvinaat ) om zijn studie af te ronden, maar hier voelde hij zich niet thuis.

1940 De oorlog breekt uit, hij is gedwongen om te werken in de kolenmijn Oranje Nassau te Heerler Heide. Na de oorlog in 1945 gaat hij werken bij de Koninklijke Sphinx te Maastricht, allereerst als graveur, daarna als decor ontwerper.


De Sphinx

Na de oorlog in 1945 gaat hij werken bij de Koninklijke Sphinx te Maastricht, allereerst als graveur, daarna als decor ontwerper.


Van 1945 tot 1948 volgt hij een opleiding aan de stads academie, want hij is in hart en nieren een kunstenaar, ieder vrij uurtje werkt hij in zijn atelier en maakt de mooiste schilderijen en tekeningen.

Terug naar de Sphinx, hij is een bekwaam ontwerper geworden van prachtige decors voor serviezen, kommen, kop en schotels en wandborden.  hij voelde goed aan waar op dat moment vraag naar was en boekte vele successen in binnen en buitenland. 

Enkele Sphinx decors van zijn hand

Een overzicht van een groot aantal van de decor ontwerpen door Toine Corstjens voor de Sphinx is weergegeven in een galerij, die u kunt bekijken. [Klik hier voor de Galerij]

Toine Corstjens aan het werk in zijn Sphinx atelier


 Tegeltableau Sphinx

Hierboven het tegeltableau voor de winnende afdeling van de kwaliteitscompetitie van de tegel fabriek te Limmel (Maastricht) (1963), ontwerper Toine Corstjens.

Jaarbeurs poster uit 1968

Jaarbeurs poster uit 1968 met zijn decor ontwerp


De Sphinx heeft 37 jaar een geweldige ontwerper in dienst gehad. Het is bijna niet te onderzoeken hoeveel en welke decors van zijn hand zijn, het zijn er zoveel geweest in 37 jaar tijd.

De Vereniging Maastrichts Aardewerk heeft een prachtig Bulletin uitgebracht grotendeels over Toine Corstjens met als titel "Kunst en Keramiek". Samengesteld door Hans Meulman en als eindredacteur Frank van der Ploeg. Nogmaals onze dank hiervoor.

Ga naar boven